ایجاد نوارهای سیاه سینمایی (Black Bar) در پریمیر

مدرس: سهیل طاهری

توی این آموزش ساعت‌شنی می‌خوایم سراغ یه رسم سینمایی بریم که مثل همه‌ی رسوم دیگه داستانی پشتش داره. قراره باهم یادبگیریم نوارهای مشکی سینمایی (Cinematic Black Bar)که اسم‌های مختلفی هم دارن رو، روی تصویرمون قرار بدیم.

شاید برای بعضی‌هامون سؤال بشه که چرا اصلاً بالا و پایین فیلم‌هامون رو باید مشکی کنیم یا چرا بالا و پایین فیلم‌های سینمایی مشکی هستن؟

ماجرا از جایی شروع میشه که زمانی تلویزیون‌‌ها و صفحه‌های نمایش، بیشتر از اینکه شبیه به مستطیل باشن، نسبت ۴ به ۳ داشتن و خیلی به مربع شبیه بودن. فیلم‌ها اونجوری ساخته میشد، برنامه‌ها با همون نسبت ضبط می‌شدن و برنامه‌نویس‌ها هم همین تناسب رو برای تصاویر بکار میبردن. اون زمان خبری از سیاهی بالا و پایین تصویر نبود اما مشکلی وجود داشت!

سینمای جوان آمریکا نگران این بود که اگر مردم تجربه‌ی یکسانی توی خونه داشته باشن، شاید دیگه به سینماها نیان. برای همین کاری کرد که مردم اون زمان فقط توی سینما بتونن تجربش کنن. برای این هدف، طول کادر دوربین و در راستای اون طول پرده‌ی نقره‌ای رو بزرگتر کرد تا چیزهای بیشتری رو توی یک نما برای جلب توجه تماشاچی داشته باشه. بعد از اون رسانه‌ها و شبکه‌ها برای اینکه بتونن فیلم‌های هالیوودی رو به نمایش بذارن، باید قسمتی از چپ و راست تصویر رو حذف میکردن اما راه بهتری هم وجود داشت: کوچک‌تر کردن فیلم و سیاه کردن فضای باقی مونده از بالا و پایین.

این کار نه تنها جایگاه و شکل سینما رو بیشتر حفظ کرد بلکه به کل نسبت‌‌های صفحه‌های نمایش‌ رو تغییر داد. تلویزیون‌ها بزرگ‌تر شد و برنامه‌‌ها و برنامه‌سازان هم خودشون رو وفق دادن. اما باز هالیوود که حالا پرطرفدارتر هم شده بود، پاش رو فراتر گذاشت و طول کادر نمایش رو بزرگ‌تر کرد. تا جایی که کارگردان‌‌های مختلف، سلیقه‌ای و بر اساس فیلمشون، دست به تغییر نسبت‌ها می‌زدن و برای کارشون استدلال‌هایی هم داشتن. مثلاً این که سینما رو مثل تئاتر می‌دونستن و می‌گفتن پرده‌ی سینما مثل صحنه‌ی تئاتر باید در طول پخش باشه یا بعضی معتقد بودن و هستن که سینما باید نمایی شبیه به دید انسان داشته باشه.

همه‌ی این اتفاقات باعث شده تا اون نوارهای سیاه بالا و پایین تصویر، مثل یک نماد توی ذهن ما عمل کنن و وقتی ما اونارو می‌بینیم حس کار سینمایی و حرفه‌ای رو داشته باشیم.

  • از پنجره‌ی Effect عبارت Crop رو سرچ می‌کنیم.
  • افکت Crop رو، روی فوتیج‌مون اعمال می‌کنیم.
  • از منوی Effect Control می‌تونیم میزان Topو Bottom رو به ۱۰%افزایش بدیم.
  • حالا به راحتی تونستیم یک Black Bar سینمایی روی کارمون اعمال کنیم.